• Количка (0)
   • Добавки при производството на стомана за ножове

    28.02.2017

    Върху механичните свойства на произвежданата стомана за ножове оказват влияние различни добавки: хром, ванадий, молибден, никел, волфрам, манган, силиций. Именно благодарение на тези добавки в различно съотношение, се променя износоустойчивостта, твърдостта и други характеристики на стоманата. Неголемите в процентно съотношение добавки на химични елементи повишават здравината и твърдостта на стоманата. Увеличената концентрация на даден елемент води до по-ниски стойности на качеството. Най-ценната добавка към стоманата, е молибдена. Неговото присъствие повишава едновременно два показателя за качество: здравина и издръжливост. В японските марки стомана този елемент присъства до 8%, което неизменно оказва влияние върху качеството на японските ножове.

    Такива компоненти като ванадий, хром и волфрам от една страна водят до увеличаване на твърдостта, но от друга страна снижават здравината на стоманата, като я правят по-чуплива. Увеличението в състава на съдържанието на хром повече от 13% повишава качествените характеристики по твърдост и износоустойчивост от една страна, правейки ножа по-остър и устойчив на корозия, а от друга страна - го правят по-чуплив, в сравнение с ножове, произведени от обичайната въглеродна стомана.

    Влиянието на добавките към въглеродната стомана може много осезателно да измени нейните свойства. Така, например, неръждаема стомана 440C се смята за оптимална за направата на ножове. Ножовете от такава стомана се заточват добре и дълго време не се изтъпяват. Все пак дадената марка значително отстъпва по такива показатели, като твърдост, износоустойчивост, издръжливост на стомана 154СМ, която в състава си има по-малко съдържание на хром, но пък съдържа до 4% молибден.


    Стомана, в чийто състав има не по-малко от 13% хром, се смята за неръждаема.


    За да има стоманата завишени показатели като здравина, твърдост и износоустойчивост, в нея се добавя манган. Той прави структурата на стоманата зърниста. Практически във всички видове стомана, използвани за направата на ножове, се използва тази добавка.

    Молибденът пък придава устойчивост при нагряване и снижава чупливостта на острието. Никелът пък увеличава издръжливостта на сплавта, повишава твърдостта и антикорозионните свойства. Той може да се срещне в марки стомана като AUS-6, -8 и L-6.

 • Ловни и тактически ножове

  Онлайн магазин за ловни, тактически, кухненски и за всеки ден - ножове и точила.

  В Нож.бг можете да намерите ножове, мечове, саби и подаръци на марките: Buck, Miguel Nieto, Smith & Wesson, Outdoor Edge, Junglee, Martinez Albainox и др. 

 • Контакти

  АЙЕСДИ БГ ЕООД
  Адрес по регистрация: гр. София, ул. Деян Белишки 54 Уважаеми Клиенти, Екипът на noj.bg няма да работи от 22.12 до 26.12.2018г. и от 30.12.18г. до 01.01.2019г.

  : София 1517, кв. Враждебна, бул. Ботевградско шосе, № 247
  : 02/983-50-14
  : 0885-042-084
  : 02/983-14-69
  : on-line_isd
  :
 • Марки

 • Copyright © 2018 АйЕсДи БГ ЕООД

 • Сравни

  Затвори
  Отвори
  Няма резултат